Share

Word een star tijdens je volgende sollicitatie!

Publicatiedatum: 08-05-2017

Natuurlijk wil je jezelf tijdens je volgende sollicitatiegesprek van je beste kant laten zien en aantonen dat jij de meest geschikte kandidaat voor de functie bent. De eerste indruk die je achterlaat bij een werkgever of recruiter is immers de allerbelangrijkste. De STAR-methode is een hele handige methode die je daarbij helpt.

Tijdens een sollicitatiegesprek is een werkgever of recruiter vooral erg benieuwd naar jouw profiel. Aan de hand van de vragen die je worden gesteld, schetsen zij een beeld en krijgt jouw profiel bij hen vorm. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat en is een manier om je woorden met een onderbouwing extra kracht bij te zetten. Op die manier laat jij overtuigend zien wie je bent en hoe je in bepaalde situaties reageert. Hiermee geef je jouw gesprekspartner alvast een goede voorzet.

Stel je solliciteert naar de functie van Commercieel Medewerker Binnendienst, dan zou tijdens het gesprek de volgende vraag aan je gesteld kunnen worden: wat was je meest lastige klant? Aan de hand van de STAR-methode kun je deze vraag heel concreet beantwoorden.

Beschrijf eerst de SITUATIE
In mijn studententijd was ik als verkoper werkzaam in een elektronicawinkel. Op een dag kwam een klant terug met een computer die speciaal voor hem op maat was samengesteld. Hij wilde zijn computer terugbrengen want deze voldeed bij nader inzien niet aan zijn verwachtingen.

Dan jouw TAKEN in die situatie
Mijn taak was om de klant duidelijk te maken dat een computer die op maat voor een klant is samengesteld nooit wordt terug genomen. Dat was hem ook verteld toen hij de computer bestelde. Toen ik hem dit uitlegde, werd hij opeens heel kwaad en onvriendelijk.

Vertel de ACTIVITEITEN die je hebt uitgevoerd
Ik bleef kalm en heb de klant op een rustige en vriendelijke toon duidelijk gemaakt dat ik het heel jammer vond dat hij niet tevreden was met zijn computer en dat ik samen naar een alternatief wilde kijken, maar er graag op een normale manier met hem over wilde praten.

En tot slot: wat was het RESULTAAT?
De klant kalmeerde langzaam en het gesprek kon ik op een redelijk normale toon voortzetten. Uiteindelijk heb we enkele onderdelen vervangen en is de klant met een glimlach naar huis gegaan.

Met de STAR-methode geef je je sollicitatiegesprek een positieve wending
Als sollicitant zet je je beweringen met de STAR-methode echt kracht bij. Hierdoor komt je verhaal een stuk overtuigender over. Het geeft jouw gesprek een positieve wending als je je geschiktheid voor de functie niet alleen duidelijk kunt verwoorden, maar ook kunt onderbouwen aan de hand van concrete voorbeelden. Ook voor een werkgever of recruiter is dit fijn, omdat zij zo beter kunnen inschatten of je in de functie en bij het bedrijf zal passen.
Het is een cliché maar oefening baart kunst. Dat geldt zeker voor de STAR-methode. Oefen daarom thuis een paar keer met bijvoorbeeld je vriend of vriendin. Het beste is kun je dit natuurlijk doen aan de hand van vaardigheden en eigenschappen die vermeld staan in het functieprofiel. Want daar let jouw gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek vooral op.

Onze tips:

  • Blijf dicht bij jezelf, bluf niet en vertel zeker geen leugens of halve waarheden.
  • Houd je verhaal kort en concreet.
  • Gebruik alleen voorbeelden uit het recente verleden.
  • Ben je pas afgestudeerd en je geen of nog niet zo veel werkervaring? Gebruik dan situaties uit je opleiding of andere activiteiten, zoals vrijwilligerswerk of sportclub.
  • Wij hopen dat de STAR-methode je gaat helpen bij het vinden van je droombaan en wensen je alvast veel succes hiermee tijdens je volgende sollicitatiegesprek!
CAO wijzigingen
Wet arbeidsmarkt in Balans
BELANGRIJKE UPDATE
Drie tips om uw talenten binnenboord te houden met een dikke smile
Dossier WAB
Dossier WAB
Prinsjesdag 2018: de 10 belangrijkste wijzigingen en ontwikkelingen.
Cao voor Uitzendkrachten algemeen verbindend verklaard
Economische groei in 2018

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.